2013.01.09.
02:15

Írta: Blakawt

itt nincsen minden nap újság

Azt írták most többen is, hogy régen frissült a blog.

Na nekem erről az jutott eszembe először, hogy itt Sierra Leonéban senki nem akad azon fenn, ha egyik nap nem jelenik meg a napilap. Karácsony után például közel egy hétig nem volt friss újság. Talán úgy gondolták, hogy ilyenkor nem potyognak a hírek, addig meg pihenjen a nyomdagép. Aztán ehhez képest pont ekkor sikerült kinevezni az új kormány tagokat egymás után, így a közepesen megbízható sajtó helyett teljes egészében pletykákra hagyatkozva követtem az eseményeket.

Meg az is eszembejutott, hogy 5 napja nincsen benzin a kutakon. Az utak lassan kiürülnek, eltűntek a dugók. Viszont alig lehet taxit fogni az utakon a 2szeresére emelkedett fuvardíjak ellenére is. Munkába ezért már többen nem járnak, és állítólag lassan a minisztériumi jeep-ek 130 literes tankja is fogytán úgyhogy lehet hogy bezár a pénzügyminisztérium. Talán jobb is ez így, mert különben túlpörgött volna itt az élet. Nem tudom, hogy az újévi fogadalmak vagy a miniszter váltás következménye (talán inkább utóbbi), de hírtelen csomóan elkezdtek úgy tenni mintha dolgoznának. Kora reggel bejárnak, mindenféle megbeszélésre beülnek. Most végre pihenhetnek egy kicsit.

A benzin egyébként 3 dolog miatt szokott elfogyni:
- Egyfelől technikai malőr: valaki elnézi a megrendelő a lapot a 3 benzin import cég egyikénél, rossz helyre küldi, ilyesmi.
- Másfelől trükköznek az importőrök: kivárják a jövedéki adó csökkentést, az olcsóbb szállítmányt, nincs cash-ük készletezni.
- A legdurvább meg amikor üzennek a kormánynak: a benzin árakat a kormány határozza meg, és ha veszteségesek a kutak, akkor így jelzik, hogy eljött az áremelés ideje/csökkentsék az adót/állami támogatást adjanak. Ilyenkor nem leállítják a csapokat, hanem csöpögtetik, hogy gyűljön a sor.

Most az a hír járja, hogy egyszerűen csak elnéztek valamit az importőrök. Egyesek szerint pénteken várható a következő szállítmány benzin (hajón érkezik). A feketepiaci ár állítólag a szabályozott ár közel kétszerese volt már este. (A szabályozott ár egyébként 1$/liter immáron egy éve. Jelenleg nincs állami támogatás a benzinen, de az adók is minimálisak. A támogatás/adó mértéke a világpiaci árak függvényében folyamatosan változik.)


A harmadik dolog ami eszembjutott, hogy elindult a komp. Karácsonykor Apuval és Barnáékkal jártuk az országot és egy elég ritkásan lakott óriás szigetre értünk a fővárostól nagyon messze. Miután ott töltöttünk két napot, körbeladikoztuk, találkoztunk a törzsfőnökkel, megnéztük a helyi diszkót, és már tényleg nem volt ott mit tenni, elkezdtük tervezni a folytatást. Felmerült, hogy milyen jó volna rozoga motorcsónak helyett komppal menni, ha már úgy is ott áll egy a kikötőben. Aztán kiderült, hogy a komp legutóljára akkor szelte át a tengert, amikor én blogoltam. Pont a választások előtt érkezett a komp új kikötőjébe, akkor ment is egy kört, de azóta nem. Egyesek mondták, hogy ebbe az ellenzéki bástyába csak provokációs céllal küldte a kormány a kompot. Mások mondták, hogy a komp nem is megy, hanem csak szerelik egész nap. Harmadik válasz az volt, hogy hiába kerül negyedannyiba mint a motoros ladik, sokkal lassabb, így nem éri meg, ezért nem használja senki. A negyedik válasz az volt, hogy a helyi hajósok utálják, mert rontja a boltjukat ezért szabotálják/ a lakosság is bojkottálja. Mi mindenesetre mondtuk, hogy mennénk, és mi sem hittük el, de hirtelen elindult a komp. 

Szóval valóban ritkán blogolok, de itt sincsen ám minden nap újság, sőt benzin sem. Komp meg aztán még ritkábban.

Szólj hozzá!

Címkék: nap újság minden

A bejegyzés trackback címe:

https://badbadwan.blog.hu/api/trackback/id/tr685007367

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása