2012.05.30.
22:03

Írta: Blakawt

Charles Taylor ítéletére

Ma hírdetett ítéletet a Sierra Leone-i Különleges Bíróság a legfőbb vádlottja ellen: Charles Taylor 50 évet kapott és lényegében azt mondták ki, hogy minden elkövetett szörnyűségben bűnrészes.

Hogy mi okozta a polgárháborút, szerintem?
Adott egy szegény, autoriter rezsimmel rendelkező ország, ahol elvileg bármikor bármi eszkalálódhat. Ami berobbantotta, szerintem, hogy a libériai konfliktus terjedt át. Onnan jöttek az első fegyveres csapatok, a pénz, a stratégia, stb. Ami pedig felfűtötte, az a gyémánt. A gyémánt adott gépfegyvert és megélhetést a fiatal kamaszoknak orosz és líbiai közvetítokön át.

Miért gondolom?
Mert Afrika 53 országából mindössze 13 olyan van, ami teljesen békés maradt az elmúlt 40 évben. Az adatok* azt mutatják**. hogy az elmúlt 40 évben a kontinensen átlagosan az országok 23%-ában volt valamilyen fegyveres konfliktus adott évben. Másképpen: historikusan 23% az esélye annak, hogy adott évben, adott országban Afrikában fegyveres konfliktus van.
 


Sierra Leone ebből a szempontból hozza a kontinentális átlagot, 40 évből kerek 10et töltött harccal.

Ezek az odds-ok erősen megemelkednek, ha a szomszédban háborúk vannak, mint itt Libéria esetében.
Uganda, Közép-Afrika és DRC határvidékei több, mint két évtizede instabilak, nem véletlen, hogy nem olyan egyszerű elkapni a youtube anti-sztár Cony-t. Ahol menekültek ezrei szaladnak át a határon, ott előbb utóbb a fegyveresek is átszaladnak. A sierra leonei és libériai háború is átterjedt később Guineába és Elefántcsontpartra is.

Hasonlóan rontja az oddsokat a gyémánt jelenléte. Mert, ha egy helyen nincs gyémánt, akkor hamar elfogy a lőszer és a kaja. A RUF tíz évig bírta dzsungelben tartani a csapatait, anélkül, hogy bármilyen nagyobb várost tartósan elfoglaltak volna, vagy lett volna bármi amit ki lehetett volna fosztani egy idő után.

Szóval, ha úgy nézzük, akkor semmi rendkívüli nincsen ebben a konfliktusban. Kellett hozzá egy Charles Taylor Libériából, egy Gaddafi Líbiából, egy Viktor Bout Oroszországból. Meg kellett hozzá még néhány főbunös Sierra Leonébol, akik a dolog élére állt.

Semmi rendkivüli nincs abban, hogy megtörtént a polgárháború, de azért két dologban kivételesen csúnya volt: a kegyetlensége és céltalansága. Egyfelől semmiféle érdemi törésvonal nem volt a felek között: sem vallás, sem etnikum, sem ideológia, sem osztály, sem konkrét sérelem, stb. Másfelől alig volt reguláris harc, leginkább a civileket bántotta minden oldal: gyerekkatonák sorozása, nemi erőszak,  csonkítások, faluégetések és mindezt gyakran berúgva és betépve.

 ***
Itt viszont akikkel beszélek, azok nem a fenti logikát követik.

Őket egy pillanatra nem nyugtatja meg, hogy egy afrikai keresztmetszetben jól magyarázható a háború. Ők úgy nézik, hogy hogyan jutottak el 30 év függetlenség után oda, hogy egymásnak esnek.

***
A nemzetközi bíróság 9 emberre mondta ki, hogy háborús bunöket követett el, és kaptak 15-50 év börtönt. 13 ember ellen emeltek vádat háborús és emberiség elleni bűnökért, ebből 4en ítélet előtt meghaltak. Egyetlen embert sem mentettek fel a vádlottak közül. Erre mondta itt élő ügyész barátom, hogy egy polgárháborúban könnyű egy tucat olyat találni, aki tuti nagyon bűnös. De mi van a bonyolultabb esetekkel? Ő bezzeg mindenki ellen vádat kell hogy emeljen hivatalból.

De a nemzetközi bíróság mandátuma csak a 'a háborús bűnökért legnagyobb felelőséggel bírók' felkutatását és elítélését túzte ki célul. A csirke tolvajok és falugyújtogatók mind amnesztiát kaptak. A megbékélést a népre bízták, beszéljék ki maguk között.

A múltkor bejött valaki az irodába, mire mondták nekem a kollégák, hogy ő lelőtte az egyik magasrangú katonai vezetőt ezért utána 5 évig bújkált, de visszatért. Most közszolga.  Egy másik kollégám mesélte, hogy hetekig menetelt a RUF-fal, de nem bírta, aztán azzal engedték el, hogy hírdesse, hogy RUF jót akar.

Úgy érzem, hogy itt tényleg a saját felelősségüknek érzik a polgárháborút. Nem magát a kézcsonkítást, mert senki olyannal nem találkoztam, aki háborús bűnöket vallott volna be nekem, hanem azt hogy elszabadult a pokol. Akárkivel beszélgetek, mindenki csak a kapzsiságról, a züllöttségről, a hülyeségről, a korrupcióról beszél. Arról, hogy milyen rosszul csinálták a dolgokat a nemzetépítéstől, a közszolgáltatásokon át a termelésig. És emiatt az elégedetlenség miatt tört ki a polgárháború.

Szóval senki sem éli meg itt úgy, hogy a nemzetközi bíróság bármit is megoldana, megakadályozna, de még csak az igazságot sem hozhatja el (maximum csak egy szeletét). Nem Libériában, Líbiában, Oroszországban és néhány katonai vezetőben keresik a bűnösöket, hanem azt mondják, hogy itt mindenki tehetett róla az országban. Gondolom ezt hívják szembenézésnek.


_____
Lábjegyzetek
*Az Uppsala egyetem konfliktus adatbazisa alapjan
**nem számítva az országok számának változását

 

4 komment

Címkék: charles taylor

A bejegyzés trackback címe:

https://badbadwan.blog.hu/api/trackback/id/tr374555342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jackie. 2012.05.30. 17:57:11

egy megjegyzes a mas nezopontot hasznaloktol: amit a HR expertek hangsulyoztak a Taylor-iteletben, az bizony korulbelul semennyire sem fokuszalt Sierra Leonera. es itt igazuk lehet a helyieknek abban, hogy maga az itelet semmit sem old meg, a Sierra Leone-i tarsadalom feladata az, hogy feldolgozza a polgarhaboru emleket. amiert viszont megis jelentos volt a Special Court itelete, az az, hogy a nemzetkozi buntetojog fejlodesenek egy allomasat jelentheti (mondjak az okosak), mert Nurnberg utan eloszor vontak felelossegre es iteltek el allamfoket, orszagot vezeto embereket a tetteikert. (mert ugye Milosevics hamarabb kihalt). persze innen megint rengeteg kerdes vetodik fel, pl hogy miert csak afrikai orszagokban, bezzeg Bush megtehette, amit tett, stb, de ez nem valtoztat a tenyen, hogy talan elindul a normafejlodes teren valami.

chipanddale74 · http://www.autosvilag.com 2012.05.31. 23:28:22

Azért az érdekes, hogy ilyen vádpontokban találták bűnösnek és csak ötven év volt az ítélet. Lényegében mindegy, mert ha ki kell töltenie, akkor az tényleges életfogytiglan.

szeberenyi 2012.05.31. 23:28:26

Süllyesszük el Afrikát...

Measurer 2012.05.31. 23:45:40

A bírósági tárgyalás jkv-e az alábbi linken érhető el: www.charlestaylortrial.org/
Két jellemző sztori A BA fokozatú közgazdász, szökött amerikai fegyenc, volt országos beszerzési főnök, majd gerillavezér Taylorral kapcsolatban:
1.) 1989-es libériai hatalomátvételt a BBC-nek hallgatói telefonon jelentette be.
2.) Az 1997-es választásokon nyertes szlogenje ez volt: "he killed my ma, he killed my pa, but I'll vote for him anyway" (=megölte a mamát, megölte a papát, de én mégis rá voksolok)
Libériában 200 ezer, SL-ban 50 ezer háborús áldozatról beszélnek.
süti beállítások módosítása