2012.03.11.
18:27

Írta: Csingcsung

Trópusi betegség?

Albinizmus

Elég hamar szemet szúrt nekünk, hogy milyen sok albínót látni errefelé. Eleinte nem tudtuk biztosan, hogy otthon csak nem tűnik fel ennyire vagy itt valóban sokkal több albínó van. Ráadásul azt is hittük, hogy vidékről a nagy városokba menekülnek esetleg az albínók, hátha itt kevésbé bántják őket. Az elején az is megfordult a fejembe, hogy lehet, hogy egyes helyeken tök menő albínónak lenni…

 

Kicsit utánajártunk ennek a témának. Alapvetően kétféle albínó betegség létezik, az egyik, ami csak az ember szemét befolyásolja, a másik pedig, ami mind a szemét, haját, bőrét érinti. Az is többször felmerült kérdésként, hogy vajon milyen színű szemük van az albínóknak? A válasz, hogy általában nagyon halványkék (ennyi pigmentjük még van), de néha piros, esetleg lila. Az albínók a pigment hiányon kívül teljesen egészséges emberek, de veszélyeztettebbek leégés és bőrrák kialakulásában. Ezen kívül nehezebben látnak az erős fényben. Szóval elég nagy kitolás a világtól, hogy valóba több (egyes helyeken ötszörös) albínó születik fekete Afrikában, mint máshol a világon.

Az afrikai albínók életét még persze az is nehezíti, hogy mivel extra nagy a kontraszt köztük és a körülöttük élők között, egyes afrikai országokban különféle hiedelmek alakultak ki az albínókkal szemben. Az egyik ilyen borzasztó hiedelem, hogy sokan úgy hiszik, gyógyító hatása van a szexnek egy HIV fertőzött férfi és egy albínó nő között. Ez a hiedelem persze sok erőszakhoz és újabb HIV fertőzésekhez vezetett. Kelet -Afrikában a mai napig sokszor boszorkányorvoslás áldozataivá válnak, azaz a witchdoctorok előszeretettel használják az albínók különböző testrészeit „orvosláshoz”.

Itt nálunk, mint általában mindennel (vallás vagy etnikum), az albínókkal is elég toleránsak az emberek, semmiféle erőszakról nem hallottunk és láthatóan teljesen elfogadottak a társadalomban. Már többször láttam például albínó lányt és fiút is iskolai egyenruhában a barátaikkal együtt jönni-menni. Tetteh, a krió tanárunk szerint a helyi hiedelem az albínókkal szemben, hogy ők halhatatlanok, mert állítólag még senki sem látott albínót meghalni… Szerintem Tettehenek nagyon sajátos világképe van, nem hiszem, hogy sok igazat mondott nekünk eddig, nem rosszindulatból, hanem szimpla megnemértésből… Egyébként általában Nyugat-Afrikában nem nagyon bántják az albínókat.

Ő itt Pinkie, az albinó chimp, itt élt nem messze Freetowntól, a chimp rezervátumban, mellette a legjobb barátja látható.

****

Malária

Lehet, hogy ez köztudott, de minket eléggé meglepett, hogy a malária nem egy trópusi betegség. Persze a szúnyogok életben maradását segíti, hogy itt nem repkednek a mínuszok, és hogy sok az állott víz. De malária alapvetően minden kontinensen jelen volt, valamikor a történelemben. Európában és Észak-Amerikában sikerült teljesen elpusztítani ezt a betegséget. A malária tehát nem a trópusokkal, hanem a szegénységgel függ össze, ami persze visszavezet minket a közgazdászok nagy dilemmájához, hogy vajon a szegénység összefügg-e a földrajz elhelyezkedéssel…  (Nem tudom ez, hogy lehet számukra dilemma, szerintem ránézel egy atlaszra és teljesen egyértelmű, hogy igen a válasz…) A szegénység több módon segíti a malária terjedését egyik, hogy ezekben az országokban nincs rendes víz infrastruktúra, azaz sok a földúton kialakuló állott víz, illetve mocsaras terület; az emberek nem használják a malária hálót, mert nem hisznek benne vagy nincs rá pénzük (kampányszerűen osztanak amúgy ingyen hálókat) vagy éppen már elhasználták a hálójukat és nem cserélik le; a nagyfokú szervezetlenség miatt nehéz végig vinni egy malária ellenes programot; ha megbetegedtek nem tudják megvenni a gyógyszert ellene (SL-ben ingyenes egészségügyi ellátás és gyógyszer csak az 5 év alatti gyerekeknek, állapotos nőknek vagy szoptatás alatt jár).

A malária egy parazita, amit egyfajta szúnyog terjeszt, emberről emberre, tehát ha az emberek nem lennének maláriások, a szúnyogok nem tudnák továbbadni a betegséget. Azaz ha egy vagy két hónapig mindenki nagyon vigyázna, és senki sem betegedne meg és meggyógyítanák az összes embert, aki már beteg, akkor meg lehetne állítani a maláriát.

Egyébként a malária a „mala aria” szóból jön, ami „rossz levegő”t jelent. Egészen a XIX. század legvégéig úgy hitték, hogy levegő útján terjed ez a betegség.

(A képeket kivételesen csak letöltöttem, nem sajátok.)

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://badbadwan.blog.hu/api/trackback/id/tr394310038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szülő1 2012.03.16. 23:05:47

Nagyon érdekesek az eü. fejtegetések. Albino ügyben nem vagyok kellően járatos, de a malária sztoriját jobban ismerem. Igen, a probléma egyik lényeges vetülete a szegénység, az infrastruktúra elégtelensége. Valaha Washington is, meg Kalifornia is szenvedett a maláriától. Azután lecsapolták a mocsarakat. De fontos szerepet volt a küzdelemben a DDT-nek is. Sajnos betiltották, mert az északi sarki fókák zsírjában is ki lehetett mutatni valami maradékot. Ez már eddig is több millió ember életébe-nyomorúságába került. Én úgy tudom, hogy a malária szúnyog ember nélkül is elég jól elvan. Ha - mondjuk egy évre - mindenki elköltözne SL-ból, azt a szúnyogok egészen jól bírnák. Egy év múlva pedig minden kezdődne elölről.
süti beállítások módosítása