2012.10.16.
18:55

Írta: Blakawt

Kampány időszak

Voltam meccsen múltkor. Tunéziával játszott döntetlent a válogatott, ami állítólag nagy szó. Itt legalábbis az emberek minden hazaipályás X-et nagyrabecsülnek. Az egy szem félteli vendégszektort leszámítva egyértelmû volt, hogy itt mindenki Salone drukker. A  helyiek is sokan nemzeti szinekbe öltözve jöttek, a fehér emberek meg egymást túllicitálva igyeztek  egyértelmûvé tenni, hogy hol a szívük: sál, sapka, kitûzõ, mez, zászló... Az elsõ tunéz gólnál az egyik srác valami random gólörömöt vágott és azonnal megfagyott a levegõ.A gólörömös fiú egyértelmûen nem tunéziai volt, hanem vagy humoros, vagy cinikus, vagy részeg, vagy  autista esetleg figyelemhiányos helyi srác.
A várt figyelem nem maradt el, a másodpercnyi döbbent csönd után elõször hangos krió üvöltözés, aztán apró lökdösõdés. Ekkor kicsit távolabbról üres üvegeket dobáltak a kezdetleges bunyó irányába, ezzel kifejezve együttérzésüket a megsértett szurkolótáborral. Aztán valami nagy ember közelében koppanhatott az egyik üveg, és a nagy embernek nem volt kedve verekedni, hanem inkább mindenkit rendre utasított és szépen lecsillapodtak az indulatok. Nem volt az egész semekkora ügy, de megmutatta, azt amit egyébként két piaci kofa vitájánál is látunk sokszor, hogy a  sok vidám és kedves ember között itt milyen könnyen szabadulnak el az indulatok.


Krióul úgy mondják, hogy Palava. Vita. Elõször egyre hangosabb szóváltás két ember között, aztán becsatlakozik még 4-5, aztán kis lökdösõdés, majd még 10-15 ember, végül a körülállók ítélkeznek, és 'akinek nem volt igaza' elkullog, rosszabb esetben egy kicsit megverik (fõleg ha állítólag lopott, valakit molesztált, ilyesmi).

Sokan vannak expatok, akik egész jól beszélik a kriót, de amikor elindul a kriószóváltás mindannyian elveszítjük a fonalat. A tömegben nehéz eligazodni, miközben egyesek megpróbálnak téged bevonni. Ebben a helyzetben elég könnyû bepánikolni, ami szintén nem segít a helyzeten.


Ezért is van az, hogy azt mondják az expatoknak, hogy kerüljük a nagy tömegeket.
És ezért nem mentünk dolgozni csütörtökön.

Közel egy hónap van hátra a választásokig és megindult a kampányidõszak. Az elsõ komoly aktus az elnökjelöltek hivatalos regisztrációja, és ezt a pártok óriási bulival és felvonulásokkal ünnepelik. Elõször a kisebb pártok regisztráltak, és inkább csak aranyos volt ahogy két busznyi ember áttáncolt a városon. Aztán hétfõn jött a legnagyobb ellenzéki párt, és már érezni lehetett a dolog kellemetlen oldalát. De csütörtökön jött a fõvárosban jóval népszerûbb jelenlegi kormánypárt és felfordult a város. Óriási tömegek vonultak minden fõúton tetõtõl talpig pirosban. Kisbuszokon hangfal és molinók, amögött táncolt a tömeg. Valaki sapkákat és sípokat osztogatott, másvalakik meg feles rumot. Délre már elég sok volt a részeg, úgy tûnik, hogy fõleg a motoros taxisokat itatták, akik cikkcakkban dudáltak és lengették a zászlókat.
Az urnákhoz is állítólag hasonló eszközökkel viszik el sokan majd a szavazókat.

Vakmerõ az, aki egy csapat pirossal szembe zöldbe (ellenzéki szinekben) kimerészkedik, de rendszeresen megtörténik. Idõnként két kisebb csapat esik egymásnak, és többnyire kórházba kerül valaki (eddig mindössze 2 halott volt vidéken). Az 'utcai politizálás' nem sokban különbözik a focimeccsek utáni hangulathoz.

sracok.JPG

csajok2.JPG
Szóval feszültebb a helyzet, és nem éppen a legszebb oldalát látni a demokráciának. Egyesek erre azt mondják, hogy a demokráciát is tanulni kell, és itt komoly elõrelépések történnek. Meg azt hangsúlyozzák, hogy az átlag honfitársunk otthon sem feltétlen hoz sokkal tájékozottabb politikai döntést, mint itt (ezt vitatom).
 284107_10152165444360158_312253700_n.jpg

UI: Itt egyébként (hasonlóan a leendõ magyar rendszerhez) kötelezõ a regisztráció a szavazáshoz. Ennek az oka az, hogy nincs választói névjegyzék, és kerülni akarják a kétszeres szavazást. Lényegében kötelezõ a regisztráció (bár bûntetés nincs), és a procedúra semmiben nem emeli a szavazók minõségét. A részvételi arány, hála a komoly mozgósítási erõfeszítéseknel várhatóan nagyon magas lesz.

1 komment

Címkék: kampany valasztasok

A bejegyzés trackback címe:

https://badbadwan.blog.hu/api/trackback/id/tr484852672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

meszterr 2012.10.16. 19:32:09

És meg lehet kérdezni egy helyi arcot, hogy mi alapján választja a pirosat vagy a zöldet? Program? Vallás? Népcsoport? Vagy ingyenpia? Kiváncsi lennék erre.
süti beállítások módosítása