2013.03.10.
18:11

Írta: Blakawt

Szabadnap

Vannak dolgok itt, amiket talán már sosem fogok megérteni. Az egyik ilyen a meglepetés szabadnapok. 

A meglepetés szabadnapok mindig valami jeles napra esnek, de csak annyira jelesek, mint amilyenből minden második héten akad egy.

Általában bő egy héttel a jeles nap előtt elkezdeződik a találgatás az irodában.
"3 éve emlékszem megkaptuk szabad napnak"
"Egy magas rangú ismerősömtől hallottam, hogy tuti nem lesz aznap munka"
"Azt mégsem engedheti meg magának az elnök, akinek olyan fontos ez a jeles nap, hogy nem adja ki szabadnapnak"


Aztán egyre többen viszhangozzák. Értekezleteken valaki bedobja, hogy a következő keddi találkozó ne legyen kedden, mert ki-tudja, hogy elmarad-e a munkanap. Végül általában 2 nappal előtte jelentik be hivatalosan a rádióban, és ekkora futótűzként terjed a hír.

Igy történt, hogy szabadnap volt a hadsereg napja, az elnök beiktatásának napja, különböző muzulmán ünnepnapok és most pénteken először a nemzetközi nőnap is. Viszont minden várakozás ellenére nem lett szabadnap az elnök anyukájának temetése (pontosabban végül szombatra esett). Bár hivatalson nem volt szabadnap, de a nagyobb pártok rendezvényeinek napján is elmaradt a munka.

Eleve rejtély, hogy mi szükség van ennyi szabadnapra egy olyan országban, ahol úgy is nehéz megélni, ha valaki 8 napot dolgozna egy héten. Persze az ország szegényei nem tartják az ünnepnapokat, például a a takarítónőnknek eszébe sem jutna kihagyni egy alkalmat. A rendes állományban, főállásban dolgozók túlnyomó többsége közalkalmazott, gondolom az állam így próbálja őket (minket) lekenyerezni tisztességes fizu helyett. Viszont a létező szerény termelő magánszféra hülyét kap ettől a rendszertől, meg úgy általában a teljesen rugalmatlan munka-szabályozástól. Ezért (meg mindenféle másért) marad a részmunkaidő, a napszám, a fekete foglalkoztatás.

De az igazán rejtélyes nem is az, hogy miért gondolják politikusok úgy, hogy 4 napot kelljen dolgozni egy héten a föld egyik legszegényebb országában, hanem az, hogy ha már így van, akkor a szabadnapokat miért nem lehet előre bejelenteni. Lehetnének minden évben ugyanazok a szabadnapok, de ha mégsem, akkor talán úgy is jó, ha az előző év végén eldöntenék, kik tiszteletére maradnak majd el a munkanapok.

Egy indiai informatikust például 4 munkanapra reptettünk ide (csüttől-keddig), de ebből sajnos kettő elmaradt. Végül azon múlott, hogy nem kellett újra repülnie, hogy páran vállalták, hogy bejönnek ingyen túlórába, bár így is csak félsiker lett a misszió.

Hogy ne hagyjam a rejtélyt annyiban, megosztom a szokásos hipotéziseket, amiket ilyenkor vizsglni szoktam, de most ezek sem segítettek.

Kulturális magyarázatok: Az emberek szeretik a meglepetéseket itt, kevéssé tervezik amúgy is napjaikat. (Szerintem alapvetően nem igaz. Például az emberek állandóan keresik a lehetőséget, hogy családlátogathassanak egy hosszú hétvégén.)

Tradicionális magyarázatok: Esetleg, ha az emberek előre tudják, hogy hosszú hétvége lesz, akkor a szokások alapján tuti rátelepülne egy csomó program (templomi, közösségi, törzsi, nagy-családi vagy egyéb), de ebbe belefáradtak az emberek és inkább relaxálnak. (Nem hiszem. Ha valamit még a családlátogatásnál is jobban szeretnek itten, akkor az egy szervezett zene-bona, esetleg egy jó adag templomi rituáléval együtt)

Pénz hiánya: Bár sok állami feladat pénz hiánya miatt marad el, de a naptár tervezéshez csak egy piros filctoll kell meg egy naptár.

Hülyeség, esetleg sok ember aggregált hülyesége: Bár sosem lehet kizárni, és nagyon egyszerű válasznak tűnik oly sok mindenre, és itt most ez sem ad választ.

Korrupció: Azért nehéz elképzelni, hogy valaki csak úgy venne magának szabadnapot, vagy esetleg fizetne, hogy elmaradjon egy. 

Hatalmi önkény: Ezt végül nem bírtam teljesen kizárni, de azért szomorú elképzelni, hogy valakinek (konkrétan az egyik miniszternek) az adja az örömet az életben, hogy ő bármikor, ha kedve szottyan, beharangozhat egy szabadnapot.

Várom az alternatív magyarázatokat, addig is ígérem nyomozok.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://badbadwan.blog.hu/api/trackback/id/tr415126451

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása